Positiva effekter från löpning

När du sysslar med löpning kommer din kropp att tacka dig på många olika sätt. Du kommer få bättre koncentrationsförmåga, dina muskler blir starkare, du får bättre kondition, samt att du går ner i vikt. Det finns massvis med positiva effekter av löpning, och i denna artikel går vi igenom några av dem. Häng med och läs vidare!Löpning hjälper kroppen att frigöra dopamin, och det är detta som skapar något som kallas för ”runners high”, en slags känsla av eufori. Det sker när hjärnans belöningssystem aktiveras, och genom löpning mår du helt enkelt bättre. Särskilt när du kommer in i det och kan njuta av det utan att behöva ta pauser. Det kan ta ett tag, men det är värt det.

Hjärnstark

Hjärnstark är en bok som handlar om hur motion och träning stärker din hjärna, och den är skriven av läkaren Anders Hansen. Boken har blivit oerhört populär under senare tid, och det beror på att många människor har insett vikten av att röra på sig. Genom att springa förbättrar du inte bara fysiska egenskaper utan även kognitiva förmågor.Du blir mer stresstålig i vardagliga situationer eftersom du utsätter din kropp för stress när du springer. Det stärker kroppen genom att den blir van vid högre stressnivåer, och då verkar vardagliga problem mycket mindre. Du får även ett bättre självförtroende när du vet att du klarar av långa löpturer, och du blir bättre och bättre desto längre du håller på.

Ytterligare hälsoaspekter

Du blir även mer kreativ och intelligent av att träna, och som du säkert märkt finns det flera positiva aspekter med löpning. Det är ett av de bästa sätten att röra på sig, och det tränar verkligen hela kroppen. Ryggen, benen, armarna, och nacke blir alla stärkta med hjälp av att du springer, och din kropp blir mer van vid hård belastning.Att löpa gör dig även piggare, och du tänker mer klarsynt. Det kan låta helt otroligt, men bara att röra på dig 3–4 gånger i veckan under 30 minuter kan vara som dag och natt jämfört med en stillasittande vardag. Löpning ger dig effektiv träning där du tar ut dig själv på bästa möjliga sätt utan att för den delen överanstränga din kropp.