Öka motivationen till löpning

I början av en ny träningsregim är allt frid och fröjd och det känns bara kul att ge sig ut i joggingspåret. Men efter några träningstillfällen eller lagom till träningsvärken börjar motivationen tryta. Det är jobbigt, vädret är inte idealt och det känns inte som du gör framsteg. För att lyckas med träning krävs motivation och disciplin mer än kondition och styrka. Motivation kan komma från flera platser och betyder olika saker för olika människor. 

Inställningen

Om du tänker negativa tankar om dig själv och din träning kommer det att påverka motivationen och resultatet. Varje litet felsteg förstör inställningen ännu mer och till slut ger du bara upp för du är på dåligt humör. En positiv inställning och att vara optimistisk kan vara svårt ibland, men du kan faktiskt lura hjärnan att tänka positiva tankar genom att bombardera huvudet med positiva tankar. Du behöver inte ens mena dem fullt ut, att upprepa en positiva mantra kan fungera.

Målsättningen

Vad är din målsättning med träningen? Vad vill du uppnå? Elitidrottar har alltid målsättningar och målbilder som de jobbar mot. Med lite disciplin och en bra målbild kan du också hitta motivationen att arbeta mot den. Använd realistiska målbilder! Tänk inte att du ska gå ned 30 kilo på 6 månader, det är alldeles för lite tid och minsta snedsteg kommer att sätta käppar i hjulet. Tänk istället att du ska gå ned varje vecka men undvik att sätta en siffra på det, du vet att slutmålet är 30 kilo men målbilden är endast att tappa kilon och inte stå still eller gå upp. En annan typ av målsättning kan vara att klara en mil under en viss tid. Och när du har nått den målsättning är det dags att skaffa en ny så att utmaningen fortsätter.

Belöningar

När du har nått ett mål ska du belöna dig själv! Belöningen ska inte sabotera dina framgångar så fira inte med mat eller godis när du försöker gå ned i vikt. Du kan fira med att du få spela några rundor i ditt favoritspel vare sig det handlar om Joker Strike eller Counter Strike. Eller så belönar du dig med ett par nya och fina löparskor. Boka in en weekendresa med din partner eller en biokväll med vännerna. Att jobba mot en målbild och veta att en belöning väntar runt hörnet kan vara det som får dig att knyta löparskorna fastän det småduggar ute och du känner dig trött.